Se pregăteşte de sute de ani cu ocazia sărbătorilor de Paşti şi de Crăciun.
Unul dintre cele mai plăcute deserturi l-am mâncat ieri la Casa Fermierului, din satul Fântâna (comuna Hoghiz). Şi să ştiţi că cine a spus că este bun de te lingi pe degete nu a greşit deloc.
Cum se prepară „lipiu“ de la Fântâna ne-au spus două dintre cele mai procepute gospodine din sat, Ana Macrea şi Maria Neacşu. Se prepară din aluat de cozonac. Acesta se porţionează şi se întinde cu făcăleţul (sucitorul). Peste această foaie se toarnă un strat uniform de smântână, în care sunt amestecate câteva ouă, zahăr şi zahăr vanilat. La un litru de smântână se pun două ouă întregi şi încă un gălbenuş.
„Noi folosim smântâna de bivoliţă, pentru că este mai groasă şi mai grasă. Cine nu are şi cumpără smântână din magazin, trebuie să adauge unde pic de făină, să o îngroaşe“, ne sfătuiteşte tanti Maria Neacşu.
Când toate porţiile sunt pregătite, se bagă fiecare câteva minute în cuptorul bine încins, în care se coace şi pâinea de casă cu cartofi.
Mai trebuie precizat că „lipiu“ se pregăteşte în mod tradiţional cu ocazia sărbătorilor de Paşti şi de Crăciun. (newsbv.ro) Se pregăteşte de sute de ani cu ocazia sărbătorilor de Paşti şi de Crăciun.
Unul dintre cele mai plăcute deserturi l-am mâncat ieri la Casa Fermierului, din satul Fântâna (comuna Hoghiz). Şi să ştiţi că cine a spus că este bun de te lingi pe degete nu a greşit deloc.
Cum se prepară „lipiu“ de la Fântâna ne-au spus două dintre cele mai procepute gospodine din sat, Ana Macrea şi Maria Neacşu. Se prepară din aluat de cozonac. Acesta se porţionează şi se întinde cu făcăleţul (sucitorul). Peste această foaie se toarnă un strat uniform de smântână, în care sunt amestecate câteva ouă, zahăr şi zahăr vanilat. La un litru de smântână se pun două ouă întregi şi încă un gălbenuş. @N