Peste zece producători din judeţ îi îmbie pe albaiulieni să guste şi să cumpere produse culinare tradiţionale pentru sărbătorile de iarnă. Cele mai multe specialităţi sunt cele din carne de porc. De asemenea, la loc de cinste sunt expuse şi dulciurile şi ornamentele pentru Crăciun. Târgul este deschis până mâine seară la ora 19.00.
Produse tradiţionale din carne de porc, ornamente pentru brad, vin fiert şi haine groase, toate pot fi cumpărate de la Târgul cu produse tradiţionale de Crăciun, care a fost inaugurat astăzi la Alba Iulia. Produsele sunt prezentate în pavilionul expoziţional de pe Platoul Romanilor, lângă Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.
Produsele tradiţionale, la mare căutare
Pe majoritatea standurilor de la Târgul cu produse tradiţionale de Crăciun sunt expuse produse din carne de porc făcute în casă după reţete transmise de generaţii în gospodăriile din judeţul Alba. La aceste standuri, albaiulienii au stat la coadă. „Avem produse tradiţionale atestate, făcute ca la mama acasă. Specialităţile noastre sunt maioşul, cartaboş moţesc şi tobă“, a spus Neluţu Pop, de 49 de ani, producător.
„Am luat o tobă, e un produs specific acestui sezon. Nu am avut ocazia să fac acest produs acasă“, a spus Ana Sima, de 60 de ani. Margareta Stănescu va duce tobă şi cartaboş la Bucureşti „Am luat mai multe produse de porc. Le voi duce la Bucureşti copiilor. Eu nu mai pot să gătesc“, a spus femeia în vârstă de 72 de ani.
Vinul fiert a încălzit vizitatorii. „Produc vinul după o reţetă tradiţională, iar sărbătorile nu pot trece fără un pahar de vin fiert“, a spus Tudorel Trupşa, de 57 de ani, vinificator. Paharul se vinde cu 2 lei.
Cumpărătorii au vizitat şi standurile de panificaţie. „Special pentru sărbători, am venit cu preparate tradiţionale din zona Sântimbrului, cozonaci şi colaci. Acestea sunt preparate după