RECOMANDARE ● Fructele de mai previn cancerul
Caisele reprezintă una dintre cele mai importante surse de betacaroten, element esenţial în perioada de creştere a copiilor. De aceea, aceste fructe nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor.
RECOMANDARE ● Fructele de mai previn cancerul
Caisele reprezintă una dintre cele mai importante surse de betacaroten, element esenţial în perioada de creştere a copiilor. De aceea, aceste fructe nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor.
Un studiu al Fundaţiei World Cancer Research din Marea Britanie a demonstrat că betacarotenul (provitamina A) poate preveni cancerul de stomac şi de plămîni. De asemenea, provitamina A este un antioxidant care ajută organismul să combată acţiunea nocivă a radicalilor liberi asupra pielii. Caisele sunt dintre fructele cu cel mai mare conţinut de betacaroten: 100 de grame de caise au între 1,5 şi 3 mg din acest antioxidant valoros, respectiv aproximativ jumătate din cantitatea zilnică recomandată de provitamina A. Tot datorită cantităţii mari de betacaroten, caisele ţin sub control colesterolul rău din sînge, prevenind afecţiunile cardiovasculare.
Pe lîngă betacaroten, caisele mai conţin o varietate de vitamine şi minerale, printre care: vitaminele C, E, vitamine din grupa B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), potasiu, fier, fosfor. Datorită vitaminei B6 din compoziţia caiselor (0,07 mg la 100 g), aceste fructe sunt benefice pentru reducerea stresului. Iar cantitatea totală de 600 mg de minerale/100 g de fruct situează caisele imediat după banane şi înainte de struguri sau portocale în topul fructelor cele mai bogate în minerale. Însă pentru un aport maxim de vitamine şi minerale trebuie să mîncăm caisele bine coapte. Fiind o sursă importantă de potasiu (320 mg/100 g), aceste fructe sunt recomandate persoanelor care suferă de hipertensiune a