Producătorii de alimente vor fi obligaţi să se înscrie într-un registru postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, cu ajutorul căruia oficialii îi vor putea monitoriza, după ce le vor fi verificate calitatea, compoziţia produselor şi procesul tehnologic.
Ei trebuie să se înscrie în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) şi să deţină un certificare, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.
"Registrul va fi înfiinţat pentru a monitoriza activitatea producătorilor alimentari, pentru a putea avea acces la statistici şi pentru a cunoaşte ce alimente se produc şi în ce cantităţi. România se va încadra astfel în normele de siguranţă alimentară ale UE", au declarat reprezentanţii Ministerului Agriculturii, potrivit Mediafax. Ei au precizat că în România nu a mai existat un astfel de registru.
Înscrierea în registru este gratuită şi îi vizează pe toţi producătorii de alimente.
Procedura
Producătorii vor depune la direcţiile judeţene pentru agricultură sau a municipiului Bucureşti o cerere tip, însoţită de un caiet de sarcini. Acesta va cuprinde, printre altele, statutul societaţii, obiectul activităţii economice şi specificaţia tehnică sau standardul de firmă al produsului, elaborat şi aprobat de operatorul economic, dar şi etapele fluxului tehnologic al produsului.
RIA va fi gestionat de Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ai căror reprezentanţi din cadrul direcţiilor judeţene vor verifica dacă datele şi informaţiile înscrise în cerere şi în caietul de sarcini corespund prevederilor.
La înscrierea în RIA, producătorii de alimente vor fi verificaţi dacă la fabricarea acestora respectă etapele procesului tehnologic de fabricaţie şi compoziţia produsului declarate în caietul de sarcini. Se va verifica, de asemenea, şi respectarea calităţii impuse de lege.
Amenzi
Pent