Ciobanii din Brăila spun că nu-şi permit să ridice preţurile fiindcă nu vor să rămână cu mieii în bătătură. La Brăila, preţul mieilor a rămas la fel ca anul trecut: 10 lei kilogramul, în viu, “cu blană”, cum spun oierii, 20 de lei, mielul în carcasă şi 25 de lei kilogramul de pulpă.
Puterea de cumpărare a brăilenilor a scăzut, mieii sunt mari fiindcă Paştele e tâziu în acest an, iar preţurile se menţin la nivelul anului 2012, chiar şi 2011.
Puţinii crescători de animale din judeţul Brăila, vreo două sute declaraţi, au în acest an posibilitatea de a aduce miei gata tăiaţi în halele din pieţele municipiului şi în Oborul de pe Râmnicu Sărat, dar şi miei vii, pe care să-i taie în boxe special amenajate în spatele pieţelor.
“Am amenajat déjà trei spaţii pentru sacrificarea mieilor. În Obor va fi cel mai mare spaţiu. Acolo va fi şi medic veterinar care să verifice starea de sănătate a mielului, iar oamenii pot veni să aleagă şi chiar să negocieze direct cu producătorii. Deocamdată, nu sunt prea mulţi ciobani care solicit spaţii de sacrificare, cei mai mulţi preferă să vină cu mieii gata tăiaţi în hale”, ne-a declarat Aurel Simionescu, primarul municipiului Brăila.
Mihai Niţă, din comuna Salcia Tudor, unul dintre crescătorii de animale care a luptat din greu şi a obţinut certificarea de producător tradiţional, având voie acum să vândă brânză de Gulianca, oriunde în Uniunea Europeană, spune că va duce la piaţă vreo 20-30 de miei, însă o va face abia pe 3 mai.
În ultima zi
“Oile au fost vrednice anul acesta, dar mi-au făcut cam mulţi berbecuţi. Vreo 20, dacă nu chiar 30 dintre cei fătaţi acum în iarnă voi duce la târg de Sfintele Paşti, că şi aşa sunt cam mari. Până atunci, pe 3 mai, o să crească mai mult, astfel ca un miel să aibă măcar 15-18 kilograme curat, cum se spune”, ne-a declarat Mihai Niţă. (foto)