Angajatorii din Germania au pus la dispoziţia lucrătorilor români 225 de posturi în domeniul hotelier-gastronomic, în prima jumătate a anului, dar numai o parte dintre acestea sunt ocupate, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti.
La începutul lunii martie, compania germană EuroPark Rust a oferit, prin intermediul reţelei EURES, 80 de posturi în domeniul hotelier-gastronomic, salariile brute fiind între 1.720 şi 2.100 euro/lună. Se cerea calificare profesională finalizată, experienţă în domeniu şi cunoştinţe bune/foarte bune de limba germană (nivel B1/B2). După selecţia organizată la Bucureşti, doar 37 de posturi, deci mai puţin de jumătate, au fost ocupate, una dintre bariere fiind insuficienta cunoaştere a limbii germane.
Cu un an în urmă, în două selecţii organizate la Sibiu pentru 160 de locuri de muncă (bucătari, ospătari, recepţioneri, ajutor bucătar, ajutor personal curăţenie camere) au fost acceptate... 168 de persoane.
Germania a avut, cel mai adesea, posturi vacante de ingineri (inginer mecanic, inginer proiectant, inginer pentru testări auto) şi specialişti IT, nu numai de barman, ospătar şi bucătar, respectiv de lucrători în domeniul hotelier-gastronomic.
În perioada 5-6 septembrie, la Sibiu, va avea loc o nouă selecţie de lucrători calificaţi în domeniul hotelier-gastronomic, iar AMOFM a anunţat că dispune, prin intermediul reţelei EURES, de 145 de posturi pentru cei care doresc să desfăşoare o activitate sezonieră în Germania.
Astfel, Centrala de Mediere a Străinilor şi Specialiştilor (ZAV) din Bonn, împreună cu Marriott Hotel Frankfurt şi compania Europa Park Rust, oferă locuri de muncă pentru următoarele meserii: barman (30 posturi), ospătar (60 posturi), bucătar (45 posturi) şi manager restaurant a la carte/pers