Principalul risc este producerea unei toxinfecţii alimentare din cauză că sunt sunt ţinute la soare, în stradă sau pe tarabe.
Fără termen de valabilitate, vândute direct pe stradă, preparatele din peşte, conservele de carne (cu preţuri între 2 şi 4 lei), untul (12 lei kilogramul) şi ciocolata de peste Prut au devenit cumpărăturile preferate ale botoşănenilor.
Aceştia nu mai ţin cont că se pot îmbolnăvi atâta vreme cât pot lua mai multe alimente cu bani puţini. În ciuda avertismentelor date atât de medici, cât şi de inspectorii alimentari, peştele şi untul moldovenesc sunt la mare căutare.
„Când nu sunt bani, te mai rişti cu sănătatea“
„Înainte nici nu voiam să aud de aceste produse, însă, de când nu ne mai ajung banii, cumpăr şi de la ei. Ştiu că aş putea să mă îmbolnăvesc, dar mă uit şi eu mai atent la produs să văd cum arată, dacă nu a stat în soare prea mult. Când nu sunt bani, te mai rişti şi cu sănătatea“, a spus Diana Cucurete, după ce a cumpărat un kilogram de peşte.
Moldovenii profită de perioada de criză şi vin în Botoşani şi cu lăzi frigorifice, ca să vândă cât mai mult. „Preţurile sunt mai mici la noi, cu cel puţin 10%. De asta vin şi cumpără, avem şi clienţi fideli. Nu se strică produsele, că nu le ţinem în soare. Am şi două lăzi frigorifice în care ţin peştele“, a spus Veronica, una din comerciantele moldovence, în timp ce scotea de sub tejghea lăzile frigorifice.
Risc de tulburări digestive
Comisarii de la Protecţia Consumatorului au început să verifice modul în care sunt expuse şi depozitate în pieţe produsele perisabile. Dar, autoritatea lor se reduce doar la agenţii economici botoşăneni.
„Noi putem controla doar persoanele fizice autorizate, ori persoanele din Republica Moldova nu sunt autorizate. Aici e responsabilitatea administraţiei pieţei şi a doctorilor din pieţe să l