Pentru patru zile, frumoasa Bucovina i-a gazduit pe cei veniti sa participe la cea de-a treia editie a "Festivalului National al Pastravului". "Cel mai bun pescar" si "Cea mai buna gospodina" au fost principalele competitii ale festivalului.
De vineri, 9 septembrie, si pana duminica, 11 septembrie, satul Ciocanesti din judetul Suceava a fost in mare sarbatoare. Oamenii s-au pregatit asa cum scrie la carte si au incercat sa creeze o adevarata atmosfera de petrecere. Si le-a reusit! Primarul comunei, Gheorghe Tomoioga, a declarat ca Festivalul Pastravului a devenit deja o traditie la Ciocanesti si de doi ani reuseste sa adune oameni din toata tara, in special pe cei dornici sa "guste" din frumusetea acestor locuri binecuvantate de Dumnezeu. In prima zi a festivalului, cei veniti de departe au fost intampinati de localnici cu paine si sare, dupa datina locului, si au fost invitati la hramul Bisericii "Nasterea Maicii Domnului" din satul vecin Botos. Ziua de sambata a fost cea mai asteptata, iar oamenii si-au adunat fortele pentru concursul de pescuit de pe Bistrita si pentru cel gastronomic, pe baza de specialitati de pastrav, desigur!
TRADITIE. Ca si in anii precedenti, s-au adunat pescari din aproape toata tara. Echipati corespunzator, acestia au pornit dis-de-dimineata spre locul intalnirii. Zece concurenti si-au disputat titlul de cel mai bun pescar, iar in urma tragerii la sorti fiecare participant, insotit de cate un membru al juriului, s-a indreptat spre zona lui de pescuit.
PRICEPERE. Nici la concursul gastronomic gospodinele nu s-au lasat mai prejos. Venind din Ciocanesti sau din satele apropiate, fiecare si-a pregatit standul ei cu multe specialitati din pastrav. Sarmale cu peste, stelute cu crema de peste, rulada de pastrav cu maioneza, pastrav afumat cu cimbru, colac cu pastrav, zacusca si peste umplut cu hribi au fost doar cateva dintre pr