Denumite popular şi „merele de aur”, gutuile, fructele specifice acestui sezon, sunt recunoscute pentru proprietăţile lor în medicina naturistă. Aceste fructe sunt un adevărat izvor de sănătate pentru organism.
Citeste si Semintele MIRACULOASE care tratează boli
Cu o aromă inconfundabilă, gutuile au un conţinut foarte bogat de vitamine şi minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu. Ele mai conţin şi apă, zaharuri, tanin, pectine, protide şi acizi organici. În medicina naturistă, gutuile sunt utilizate pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice, astringente, emoliente, digestive, expectorante, diuretice şi tonice.
Citeste si Miere și lămâie: 2 super-licori care te ajută să slăbești sănătos și ușor!
Împotriva infecţiilor respiratorii
Consumate în stare proaspătă, gutuile ameliorează infecţiile respiratorii sau astmul, iar sub formă de decoct, gutuile se folosesc în stări de greaţă sau dureri articulare. Ceaiul preparat din sâmburi de gutui, zdrobiţi şi fierţi este un remediu excelent împotriva răguşelii sau bronşitei, iar gargara cu acest ceai vindecă amigdalita sau faringita. În sezonul rece gutuile sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar.
Citeste si Mierea, medicamentul oferit de natura
Împotriva hipertensiunii arteriale
Persoanelor care suferă de hipertensiune li se recomandă maceratul din frunze de gutui. Se pun la macerat 100 de grame de frunze proaspete de gutuie în 20 de ml de alcool alimentar şi se iau de două ori pe zi câte 20-30 de picături. Celor care au afecţiuni ale sistemului cardiovascular le este indicat să consume gutui crude, ca efect diuretic.
Citeste AICI despre efectul gutuilor in curele de slabire si impotriva cancerului
Denumite p