Vincenzo Tedesco. Un sicilian îndrăgostit de România! Aşa se recomandă prietenul nostru, originar din frumosul Trapani, cel "desfăşurat" în Marea Mediterană precum o seceră ascuţită, pregătită să taie adânc în lanul de grâu. Acum, în iunie, la Trapani, de altfel, e timpul... recoltei. Dar o altfel de recoltă, decât vă imaginaţi. În punctul extrem occidental al Italiei, sicilienii au pornit campania tonului. E "matanza"! Sunt cele două săptămâni din an în care, de milenii, localnicii pescuiesc tonul, adunându-l în "tonare" şi prelucrându-l pentru a-l trimite în lumea întreagă.
Timp de câteva zile, la Bucharest Food Festival şi, apoi, la Târgul Ţăranului Român, Vincenzo Tedesco a fost mesagerul Siciliei şi al produselor sale caracteristice, dintre care nu au lipsit preparatele din ton. Dar nici uleiul de măsline extravirgin cu cea mai joasă aciditate - 0,2 -, nici laptele de migdale, nici celebrul sorbeto sicilian, cu lămâie, cafea sau lapte de migdale.
Oaspetele trebuie să fie alintat
Remarcăm - a câta oară, oare? - faptul că sicilienii şi românii au ceva în comun. "Am fost încântat de căldura voastră, a românilor. Ca şi sicilienii, sunteţi foarte ospitalieri. Când aveţi un oaspete acasă, nu îl lăsaţi în pace... Oaspetele trebuie să fie alintat tot timpul! Chiar m-am întrebat prima dată, când mi-am dat seama de asta: «Sunt în Sicilia sau sunt în România?»"
Vincenzo crede că a găsit şi un răspuns la întrebarea: de ce sunt românii şi sicilienii atât de asemănători? "Atunci când armatele lui Traian au venit în Dacia, ele erau formate în bună măsură din mercenari originari din sudul Italie, adică din Calabria şi Sicilia. Eu cred că românii au mult sânge sicilian şi asta e ceea ce ne apropie! Armatele lui Traian au lăsat în urmă multe elemente, unele dintre ele ţin de obiectele casnice - precum ţestul, care se folosea până nu de