Un academician cu cetatenie romana si americana, Adrian Toader-Williams, a trimis la NASA un proiect de cercetare a stabilitatii si protectiei alimentelor fata de efectele radiatiilor cosmice in zborurile spatiale, pentru a ajuta astronautii sa foloseasa hrana mai rezistenta la impactul radiatiilor. Adrian Toader-Williams a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca lucreaza de peste 16 ani la proiectul de cercetare pe care l-a trimis la NASA.
"Lucrez la acest proiect din 1997, iar la dosar de peste sase luni, si l-am trimis, duminica, la NASA, pentru a ma incadra inainte de data limita de 1 iulie. Se pot depune proiecte de cercetare pentru obtinerea unor finantari din partea NASA doar de trei ori pe an, la 1 martie, 1 iulie si 1 noiembrie. Proiectul de cercetare se refera la studierea stabilitatii si protectiei produselor alimentare fata de efectele radiatiilor cosmice in misiunile si zborurile spatiale care implica prezenta omului. Aceste alimente sufera transformari cu potential toxic, iar acest lucru trebuie elucidat. Cercetarile i-ar ajuta pe cosmonauti prin folosirea anumitor alimente si modul lor de conservare in containere speciale, mai rezistente la impactul radiatiilor cosmice. Avand in vedere ca am doua masterate si un doctorat, plus titlul de academician, cred ca sunt destul de calificat pentru a aborda o astfel de tema", a spus Toader-Williams.
Academicianul a subliniat ca este foarte importanta stocarea alimentelor in spatiu, in conditiile in care radiatiile cosmice ar avea efecte negative asupra lor si, implicit, asupra echipajelor umane.
"In spatiu, si corpul uman este expus la radiatii, dar el are un sistem de aparare, un sistem imunitar, care, in urma unor mutatii ce au loc in organism, are capacitatea de a identifica celulele bolnave si a le inlocui. Aceasta problema nu a fost pusa pana acum, ce se intampla cu alimente