Neculae Gogu este unul dintre cei şase măturari din Roman şi vinde chiar şi 3.000 de bucăţi pe an.
Neculae Gogu merge cu mături mari şi mici în piaţa din oraş, dar şi la târgurile din împrejurimi. Foarte amabil şi zâmbitor, bărbatul vorbeşte deschis despre munca lui.
A furat meseria de la alţii
Neculae spune că tatăl său avea grădină de zarzavat şi că pe margine punea mălai pentru mături. De la el a învăţat să lucreze pământul şi să fie harnic.
După ce s-a întors din armată, nea Gogu îşi aminteşte că s-a angajat la Uzina de Ţevi. Avea patru hectare jumătate de pământ la ţară şi, văzând că porumbul nu merge, s-a reorientat. A „furat“ ideea din satul Gherăieşti şi la început a semănat un hectar de mălai de mături. În scurt timp a deprins meseria. „Mi-a fost cam greu să fac prima mătură, dar m-am obişnuit şi-am făcut una, 10, 100. După ce-am văzut că merge treaba, am mai luat oameni şi-am făcut mii“, povesteşte romaşcanul.
Marfa, căutată mai ales de Paşte şi de Crăciun
Nea Gogu ştie să facă şi mături mici, care se întrebuinţează la maşini, la cimitir şi în gospodării. Un an şi-a luat ajutoare pentru a creşte producţia. „Aveam 10-20 de oameni la muncă şi-i plăteam cu ziua, dar acum lucrez singur”, spune măturarul din Roman.
Pentru că măturile se vând mai bine la ţară decât la oraş, Neculae umblă mult prin satele din împrejurimi. „Mă cunosc cu toţi din breaslă. Am fost la Băceşti, la Avereşti, la Creangă. Peste tot e la fel”, crede nea Gogu. A vândut şi engros la magazinele de prin comune, câte 40-50 de bucăţi, mai ales în perioada sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun, când toată lumea face curăţenie generală.
A participat la Târgul Meşterilor Populari
„O mătură are 11 operaţiuni”, susţine Neculae Gogu. După ce iese mălaiul şi face sămânţă îl taie de la nod, îl bagă la maşină şi-l rade. Apoi îl face grămadă, îl gâtuie şi