Rolul cafelei si al ceaiului in reducerea riscului de atac cerebral a inceput sa se contureze mai clar, dupa ce doua studii de mare amploare au conchis ca s-ar putea ca aceste bauturi sa asigure o oarecare protectie impotriva acestui pericol.
In cazul cafelei, cu cat bem mai mult (pana la un punct), cu atat riscul de atac cerebral scade mai mult.
Concluziile unui studiu pe 83 de mii de femei ale caror obiceiuri si stare de sanatate au fost urmarite timp de 24 de ani arata ca patru (sau mai multe) cesti de cafea pe zi au redus riscul cu 20 la suta, in comparatie cu subiectii care au baut cafea doar o data pe luna, sau mai rar.
Femeile care au baut 2 sau 3 cafele pe zi si-au vazut riscul redus cu 19 la suta, iar cele care au baut intre 5 si 7 cafele pe saptamana si-au redus riscul de accident cerebral cu 12 la suta.
Asta, in medie. La subiectii fumatori, riscul nu a scazut decat cu trei procente, pe cand nefumatoarele care beau zilnic peste 4 cafele prezinta un risc de atac cerebral diminuat cu 43 la suta!
Rezulta clar ca efectul benefic al cafelei nu poate contrabalansa efectul negativ al fumatului. Cercetatorii care au realizat acest studiu mai atrag atentia ca rezultatele obtinute se aplica numai persoanelor sanatoase. Consumul de cafea poate inrautati starea suferinzilor de insomnii, anxietate si hipertensiune arteriala. De asemenea, nimeni nu ar trebui sa se apuce de baut multa cafea pentru ca doreste sa reduca riscul de atac cerebral...
Alte bauturi care contin cafeina, cum ar fi ceaiul, sau cafeaua decafeinata nu reduc riscul de atac cerebral, potriivit studiului mentionat. Un alt studiu, insa, publicat in ianuarie, anul acesta, in revista Circulation, pare sa fi dovedit ca si consumul de ceai verde si ceai negru asigura o oarecare protectie impotriva atacului cerebral. Este vorba despre o analiza