Fresh-ul de fructe este o băutură recunoscută ca fiind sănătoasă, și alături de ceai sau cafea, mereu prezentă la micul dejun. Un nou studiu arată, însă, că sucul de fructe nu este atât de sănătos pe cât se crede.
Potrivit unui studiu al nutriționistului american Robert Lustig, un pahar de suc de fructe are extrem de mult zahăr, fiind o adevărată otravă pentru corpul uman.
Lustig este autorul studiului ”Adevărul amar despre zahăr”, publicat la începutul acestui an. Nutriționistul consideră că zahărul este principalul vinovat al numărului crescut de persoane care suferă de obezitate. Informația cu privire la zahăr nu este nouă, însă autorul atrage atenția asupra faptului că cele mai nocive produse dulci sunt considerate sănătoase. ”În ceea ce privește caloriile, sucul de portocale natural 100% este mai nesănătos decât băuturile carbogazoase dulci”, spune Lustig.
Unul dintre exemplele date de Lustig în sprijinul afirmației sale este cazul unui copil de opt ani, pacient al clinicii pentru persoane supraponderale din San Francisco. Copilul se confruntă cu un nivel crescut al presiunii arteriale din cauza obiceiului de a bea trei pahare de suc natural de fructe pe zi. Un alt exemplu este un copil de șase ani care cântărește 45 de kilograme. Copilul provine dintr-o familie săracă, și mulțumită unui program guvernamental prin care fiecare familie primește gratuit zilnic suc de fructe natural, băiatul bea în fiecare zi aproximativ 3 litri de suc de portocale.
În ultimii 30 de ani, consumul de fructoză - zahărul din sucurile naturale - s-a dublat. Sucul natural de fructe nu este privit doar ca o băutură care își potolește setea, mulți îl consideră un elixir plin de vitamine.
O carte despre nutriția copiilor publicată în anii 20 de L. Emmet Holt menționează că doza de suc de fructe recomandată copiilor între 1 și 4 ani este de