Afumăturile, murăturile, telefonul mobil, solarul, pudra de talc, tratamentele hormonale, dar şi alcoolul sau cafeaua au fost declarate cancerigene de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Sursa: SHUTTERSTOCK
Fumatul, obezitatea, expunerea excesivă la ultraviolete sunt factori cancerigeni cunoscuţi. Există însă şi factori cancerigeni mai puţin cunoscuţi, printre care cafeaua, pudra de talc, murăturile şi tratamentele hormonale.
1. Alcoolul
Zeci de mii de cazuri de cancer esofagian, colorectal şi hepatic ar putea fi prevenite dacă bărbaţii s-ar limita la două pahare de alcool pe zi, iar femeile la un singur pahar. "S-au făcut studii ample, pe cohorte mari de pacienţi, în ţările din Europa, iar concluziile au fost clare: riscul de cancer esofagian, colorectal sau hepatic creşte direct proporţional cu numărul de pahare", avertizează specialistul în alimentaţie Corina Zugravu.
2. Afumăturile
Peştele afumat, carnea la grătar şi afumăturile în general cresc riscul de cancer la stomac. "Fumul conţine hidrocarburi aromatice policiclice, substanţe extrem de toxice şi cancerigene. Consumate rar nu pun probleme sănătăţii. Japonezii însă, care le consumă regulat, se confruntă cu o incidenţă mare a cazurilor de cancer la stomac", exemplifică specialistul Zugravu.
3. Produsele de curăţat
Folosirea îndelungată a produselor de curăţat din gospodărie pot provoca de la alergii la cancer pulmonar, afecţiuni ale ficatului sau insuficienţă renală. Copiii pot face forme de cancer ale creierului în urma expunerii pe termen lung la insecticide, produse agresive de curăţat. Atenţie la cele care conţin carbaryl şi diazinon.
4. Mobilul
OMS a încadrat recent radiaţiile provenite de la telefoanele mobile în categoria "posibil cancerigene".
Profesorul de neurochirurgie Vlad Ciurea recomand