Adolescenţii care mănâncă multă ciocolată, sunt mai slabi şi au mai puţină grăsime abdominală, susţine un nou studiu.
Cercetătorii de la Universitatea din Granada, Spania, au descoperit o asociere între consumul crescut de ciocolată şi nivelurile scăzute de grăsime abdominală, şi nu numai. Datele studiului s-au bazat pe 1.458 de tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani, care făceau parte dintr-un grup care studiază obiceiurile adolescenţilor din nouă ţări ale Europei, notează „Huffington Post“.
Consumul de ciocolată are efect chiar şi independent de alţi factori potenţiali care influenţează kilogramele în plus, cum ar fi exerciţiile fizice, consumul de fructe şi legume, sau cel de grăsimi saturate. Faptul că rezultatele beneficiilor ciocolatei au fost aceleaşi indiferent de stilul de viaţă, întăreşte descoperirile studiului.
„Deşi ciocolata conţine zahăr şi grăsimi, are şi un număr mare de flavonoide, o clasă de metaboliţi secundari ai plantelor cunoscuţi pentru proprietăţile lor antioxidante, antitrombotice, antiinflamatoare şi antihipertensive care pot preveni bolile de inimă“, explică Magdalena Cuenca-Garcia. Cercetătorul-şef în cadrul acestui studiu.
Totuşi, oamenii de ştiinţă au specificat că nu au informaţii despre tipul exact de ciocolată care a fost consumat de adolescenţii incluşi în studiu. Însă, ciocolata neagră este cunoscută pentru proprietăţile ei benefice datorate concentraţiei mari de flavonoide.
Deşi acest studiu a implicat doar adolescenţi, cercetările anterioare au demonstrat efectele pozitive ale ciocolatei asupra greutăţii corporale a adulţilor. Indicele masei corporale este mai mic la adulţii care consumă frecvent ciocolată, comparativ cu cei care nu mâncau deloc, conform unui studiu din 2012.
Citeşte şi:
Ciocolata neagră oferă un „mecanism de apărare“