Ascuns de ochii lumii, în centrul vechi din Baia Mare, este un bar unde care se serveşte o băutură 100% naturală, denumită „scârtz". Meniul din „Zen Lounge" cuprinde „scârtz de iarnă", „scârtz de vară", chiar şi „scârtz beat". Băutura se serveşte în canceuri de o jumătate de litru.
Patroana barului „Zen Lounge", Raluca Lenghel, absolventă de Drept şi Psihologie, a lucrat în 2003 în SUA ca barman şi ospătar. „M-a fascinat tot ceea ce am învăţat acolo şi m-am întors acasă chitită să pun pe picioare o afacere", povesteşte ea.
De la melci, la „Zen"
Mai întâi a pus bazele unei miniferme de melci, tocmai în vârful Mesteacănului, la Boiu Mare. „Acolo sunt bunicii mei, acolo am teren, aşa că am profitat de asta", explică băimăreanca. Experimentul nu a avut succes, astfel că Raluca s-a apucat, anul trecut, să amenajeze un bar. „Am vrut un loc cald şi primitor, în care clienţii să-mi fie prieteni şi să poată alege dintr-un meniu original", spune Raluca. Astfel s-a născut „Zen Lounge", situat în Centru Vechi, într-o clădire-monument.
Pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, barul a oferit o băutură unică în Baia Mare, denumită „Scârtz". „Reţeta mi-au dat-o cei din trupa timişoreană de teatru cu acelaşi nume. Le-am promis să păstrez secretul ingredientelor", explică Raluca.
„Scârtz" de toate felurile
„Scârtz"-ul este o băutură răcoritoare făcută din ingrediente 100% naturale, se serveşte în căni de jumătate de litru, la preţuri „de criză" - maximum 8 lei. Secretul constă în cantitatea exactă a ingredientelor folosite şi în modul de preparare, explică Raluca Lenghel.
Până şi cănile în care se seveşte au povestea lor. „Investisem ultimii bani în barul ăsta. Pe urmă, a apărut «scârtzul». Am luat împrumut 150 de lei de la un prieten şi am pornit în căutarea canceurilor prin oraş. Am luat un bax întreg, dar di