Autorităţile române sunt reticente în aprobarea noului organism modificat genetic autorizat în UE, pe motiv că nu ar aduce niciun beneficiu economic. În România cartoful nu se procesează pentru extragerea amidonului, iar cultivarea sa pentru export este, de asemenea, nerentabilă.
Comisia Europeană (CE) a autorizat acum câteva zile cultivarea unui nou cartof modificat genetic, denumit Amflora. Aprobarea nu s-a dat pentru consumul uman, ci doar pentru folosirea cartofului în scop industrial, adică pentru producerea de amidon necesar în industria hârtiei, textilelor şi a betonului.
Blestemul sau binecuvântarea organismelor modificate genetic
Potrivit regulilor europene, urmează ca fiecare stat să decidă singur dacă introduce sau nu cartoful mutant în agricultura naţională. România va lua această hotărâre în perioada următoare, însă primele semnale interne sunt mai degrabă de respingere. Principala controversă legată de noul organism modificat genetic (OMG) este o genă a sa care îi conferă rezistenţa la antibiotice.
Agricultura zice „nu"
Ministerul Agriculturii are în acest moment o atitudine prudentă în procesul de autorizare a cultivării OMG-urilor. România nu are în acest moment nicio unitate de procesare a amidonului. „Tendinţa este să nu se meargă pe autorizarea cultivării cartofului modificat genetic deoarece, în lipsa unităţilor de procesare a amidonului, nu am avea beneficii economice", a spus Dragoş Năcuţă, purtător de cuvânt la Ministerul Agriculturii.
Ministrul Mediului e reticent
Nici cultivarea în vederea exportului nu ar aduce beneficii mari. „Este puţin probabil ca acest cartof modificat genetic să se cultive în România în vederea exportului către alte ţări ce deţin capacităţi de procesare a cartofilor pentru extragerea amidonului, deoarece costurile de transport ale materiei prime ar fi nerentabile pentru procesato