Conform indicaţiilor Ministerului Sănătăţii, inspectorii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Braşov vor trebui ca în perioada următoare să ia la „puricat” toate chioşcurile care activează în incinta unităţilor şcolare, pentru a vedea care este meniul pe care îl „propun” elevilor pe parcursul unei zile de şcoală. Pentru că inspectorii braşoveni încă fac verificări în şcoli pentru avizele sanitare, în paralel au început să verifice şi activitatea vânzătorilor din unităţile sanitare. Până acum, conform inspectorului sanitar şef Adina Boţoroga, au fost verificate doar două chioşcuri, însă nu au fost date decât avertismente. Inspectorul spune însă că unităţile respective vor fi verificate din nou, după o anumită perioadă, iar dacă nici atunci nu se conformează normelor, vor da sancţiuni care pot merge chiar până la desfiinţarea unităţii.
„Nu vom face
rabat de la listă”
Inspectorii vor verifica în primul rând dacă vânzătorii respectă lista pe care a impus-o ministerul. Lista alimentelor nerecomandate intrată în vigoare la 18 septembrie porneşte de la premisa că, pe parcursul programului şcolar (4 - 6 ore pe zi), necesităţile copilului sunt reprezentate de echivalentul unei gustări, respectiv maxim 10% din valoarea calorică zilnică, reprezentând 300 Kcal. Astfel, sunt nerecomandate spre comercializare alimentele cu conţinut mare de zahăruri, cum ar fi prăjiturile, acadelele, bomboanele, alimentele cu conţinut mare de grăsimi (hamburgeri, pizza, produse de patiserie, cartofi prăjiţi, alte produse prăjite, brânza topită, mezeluri grase, etc), alimente cu conţinut mare de sare (snaks-uri, chips-uri, covrigeii săraţi, biscuiţi săraţi, alune sărate, brânzeturi sărate etc), băuturile răcoritoare, alimentele neambalate (vrac sau sandvişuri) şi alimentele neetichetate. Comercianţii nu vor mai avea voie să vândă decât fructe sau alimente care să respecte