De dragul vederii, poate ca va trebui sa spunem "la revedere" fripturilor din muschi de vaca, la gratar sau la tigaie, tocanitei de vita si celorlalte bunatati culinare bazate pe acelasi tip de carne. Cel putin, daca tinem mai mult la lumina ochilor.
Persoanele care mananca intr-o saptamana zece portii (sau mai mult) de carne de vita (sau de oaie, sau de miel), aproape isi dubleaza riscul de a orbi la o varsta inaintata.
Aceasta este vestea proasta, data de cercetatorii australieni care au publicat in American Journal of Epidemiology rezultatul unui studiu realizat pe 6.700 de oameni cu varste intre 58 si 69 de ani. Vestea buna, potrivit acelorasi oameni de stiinta, este ca nu trebuie renuntat la carne: se pare ca efectul carnii de pasare este invers!
Nu este pentru prima data ca oamenii de stiinta avanseaza ipoteza ca exista o legatura clara intre ceea ce mancam si degenerescenta maculara care insoteste imbatranirea, dar noul studiu pare cel mai convingator.
Zona centrala a retinei, cunoscuta sub numele de macula lutea, este mai sensibila la lumina decat restul retinei. Ea ne ajuta sa distingem detaliile fine necesare pentru scris si citit, si face posibila viziunea in culori. Degenerarea acestei zone incepe, de cele mai multe ori, dupa varsta de 50 de ani, fiind cauzata de cresterea unor vase de sange noi sub zona centrala a retinei. Aceste vase de sange au scurgeri de lichid, care provoaca ranirea tesuturilor.
In cazul multora dintre cei afectati, procesul de degenerescenta dureaza ani de zile, dar in cazuri extreme orbirea poate interveni chiar si in doua luni.
Cercetatori de la Universitatea din Melbourne, lucrand pe esantionul de 6.700 de persoane mentionat, au aflat mai intai cate dintre ele prezentau simptomele degenerescentei maculare, dupa care au comparat rezultatele cu informatii de