La numai 31 de ani, Orlando Zaharia a reuşit să impresioneze prin talentul său culinar. El a câştigat premiul I la concursul de artă culinară „Bucătarul de Aur al Bucureştiului“.
Orlando Zaharia a devenit „bucătarul de aur“ al Bucureştiului după ce a dovedit în faţa unui juriu foarte exigent că mâinile sale pot face minuni.
„Gastronomie românească modernă – Regândim tradiţia“, acesta este sloganul sub care s-a disputat cea de-a doua ediţie, cea din anul 2010, a concursului de artă culinară „Bucătarul de Aur al Bucureştiului“. Un concurs organizat sub patronajul Companiei de Investiţii pentru Turism şi al Federaţiei Bucătarilor din România, cu sprijinul Federaţiei Somelierilor din România.
Orlando a ajuns din întâmplare să participe la acest concurs.
„Într-o zi a venit la noi la restaurant, la «Noblesse», un reprezentant Federaţiei Bucătarilor. A mâncat după care m-a chemat şi mi-a spus că trebuie să particip la concurs. Eu nu prea ieşisem în evidenţă până atunci dar am considerat că va fi bine pentru cariera mea“, ne-a spus Orlando. Tânărul a cucerit juriul prin tehnica şi capacitatea de inovaţie. A pregătit o gustare pe bază de peşte (păstrav, şalău şi ştiucă), un cotlet de berbecuţ umplut cu mozaic de ţelină şi morcov şi un desert “Pacheţel de toamnă din aluat de clătite cu mere şi gutui caramelizate”,
A fost bucătar pe vas de croazieră
Pentru el, bucătăria reprezintă cel puţin jumătate din viaţa lui. A început să cunoască tainele artei culinare de la vârsta de 15 ani, când a început să facă practică la Hotelul Intercontinental. În jurul vârstei de 20 de ani a plecat să lucreze pe vapor şi timp de doi ani a bătut mările şi oceanele lumii. „A fost o experienţă colosală. Am avut ocazia să cunosc lucruri pe care nu aveam de unde să le aflu dacă lucram doar în ţară. Am intrat în contact cu alte tradiţii, cu alte obiceiuri şi, aut