Pâinea este un produs de larg consum. Afirmaţia este valabilă pentru produsele care nu conţin margarină şi aditivi alimentari care pot afecta sănătatea, aşa cum este cazul pâinii analizate.
Pâinea este un produs de larg consum. Afirmaţia este valabilă pentru produsele care nu conţin margarină şi aditivi alimentari care pot afecta sănătatea, aşa cum este cazul pâinii analizate.
Pâinea cu dovleac şi in de la "Snack attack" poate atrage consumatorul prin faptul că este foarte pufoasă. Citind eticheta, consumatorul poate spune că ingredientele au contribuit la această calitate. Pâinea analizată este fabricată din: "făină premium, drojdie, margarină, gluten vital, ameliorator (făină tip 650, propionat de calciu E 282, enzime, acid ascorbic E 300, emulsifiant E 481 – stearoil 2 lactilat de sodiu), făină de soia, zahăr, sare, oţet, seminţe de in, seminţe de dovleac". De asemenea, este aplicat un abţibild prin care suntem atenţionaţi că sarea folosită este iodată. De pe eticheta nutriţională aflăm că, dacă vom consuma 100 de grame de produs, vom acumula o valoare energetică de 225 kcal, proteine 7 g, carbohidraţi 40 g, grăsimi 4 g.
ANALIZÅ. Pâinea analizată este un produs de panificaţie obţinut din făină de grâu, drojdie de panificaţie, margarină (grăsime sintetică hidrogenată sau interesterificată!), gluten vital, ameliorator, conservanţi – propionat de calciu, antioxidanţi – acid ascorbic, emulgatori – E 481, făină de soia, zahăr, seminţe de in şi de dovleac. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că produsul are un profil nutriţional dezechilibrat cu un exces de glucide, dar şi cu un conţinut destul de scăzut de proteină glutenică, deşi s-a adăugat proteină glutenică. Deşi margarina, în ordinea enumerării de pe etichetă, este al treilea ingredien