Vremea caldă din această vară are efecte benefice pentru viticultorii din Banat. Sursa: Adi Pîclişan
Aici strugurii s-au copt aproape cu o lună mai repede, iar lipsa ploilor a făcut strugurii dulci şi parfumaţi, astfel că producătorii estimează o cantitate-record de vin. Mai mult, spun viticultorii, producţia anului 2009 va fi una de maximă calitate. Producătorii de vin din Recaş se aşteaptă ca, anul acesta, producţia totală de struguri să fie de 6.000 de tone, iar cea de vin să ajungă undeva la 5 milioane de litri.
„Toată această căldură, de 31 -32 de grade C ziua, respectiv 18-19 grade C noaptea a stabilit condiţii excelente pentru coacerea viei, iar strugurii au putut cumula zaharuri, arome şi substanţe colorante, în cazul soiurilor pentru vinurile roşii. Preconizăm o recoltă medie de 10 tone la hectar, producţie de vârf pe care am atins-o în ultimul cincinal”, a declarat Gheorghe Iova, directorul general al DSC Cramele Recaş Prod.
„Se schimbă normalitatea”
Culesul viilor va începe anul acesta la Cramele Recaş cu trei săptămâni mai devreme, adică la jumătatea lunii august. „Dacă acum câţiva ani consideram normal să începem recoltarea la 10 septembrie şi să o încheiem undeva în noiembrie, acum, ca şi anul trecut, începem culesul mult mai repede. În atari condiţii, în septembrie vom fi finalizat recoltarea. Încălzirea globală ne schimbă normalitatea în procesul de cultivare a viţei-de-vie, însă nu ne putem plânge, pentru că nu ne influenţează deloc negativ”, a mai declarat Iova.