Flora intestinală are o influenţă hotărâtoare asupra taliei. Specialiştii americani au demonstrat recent că excesul ponderal este determinat de microorganismele din tractul digestiv.
De-a lungul ultimilor zece ani, experţii în probleme de obezitate au studiat influenţa miliardelor de bacterii care ne colonizează în mod normal tractul digestiv. În urmă cu câteva zile, revista americană „Science" a publicat un studiu care demonstrează că o parte dintre aceste microorganisme, implicate în digerarea alimentelor, pot „incita" organismul să acumuleze kilograme suplimentare în cazul unor dereglări ale mecanismelor de control.
Astfel, s-a descoperit că, pe lângă factorii responsabili pentru apariţia obezităţii (lipsa de mişcare, consumul excesiv de calorii sau, mai rar, tulburările genetice), există şi alte mecanisme, necunoscute până în prezent. Conform acestui studiu, în cazul în care anumite tipuri de bacterii predomină în flora intestinală, apare o anumită inflamaţie locală care creşte pofta de mâncare şi, implicit, riscul apariţiei unui diabet zaharat.
„Multă vreme s-a considerat că epidemia de obezitate din ţările dezvoltate a fost legată de un stil de viaţă mai sedentar şi de abundenţa de produse alimentare cu conţinut caloric ridicat şi costuri reduse", a explicat autorul principal al studiului, Andrew Gewirtz de la Universitatea de Medicină Emory, din Georgia (SUA).
„Dar rezultatele studiului nostru sugerează că un consum excesiv de calorii nu este doar rezultatul supraalimentaţiei, ci şi al bacteriilor intestinale care contribuie la schimbările de apetit şi de metabolism." Dr. Gewirtz şi colegii săi au studiat şoareci modificaţi genetic. Aceştia sunt lipsiţi de o proteină-cheie imunitară - TLR5 - care ajută celulele pentru a detecta prezenţa bacteriilor.
„Această proteină joacă rolul poliţiei locale asupra florei inte