De şase ani, Viorel, împreună cu soţia lui, păzesc zi şi noapte cazanele de ţuică. Cei doi au grijă astfel ca produsul lor să fie de calitate.
Profil:
Născut: 21.07.1961, Bârsa, judeţul Arad
Educaţie: Liceul în Arad
Familie: Căsătorit, 2 copii
Job: Agricultor
Pentru că nimic nu se compară cu gustul unic de ţuică ori pălincă românească, făcută în casă, Viorel Vicar a încercat în ultimii ani să aducă toate aceste calităţi pe mesele arădenilor. Viorel a ajuns să fie unul dintre cei mai cunoscuţi producători de ţuică de prune din vestul ţării. Zona unde s-a născut şi a copilărit este în comercializarea ţuicii.
Din livadă, direct în cazan
Povestea lui Viorel a început în urmă cu şase ani. Împreună cu soţia, lucrează de dimineaţă şi până la lăsarea întunericului pentru un litru de ţuică de casă. „E o meserie frumoasă, însă la ora actuală merge cam prost cu vânzarea. Nu prea are lumea bani de mâncare, cu atât mai mult pentru ţuică. Îndeletnicirea este însă o tradiţie în familia mea. Avem amenajat în gospodăria de la Bârsa un atelier cu mai multe cazane unde lucrăm toată ziua”, povesteşte Viorel Vicar. Prunele sunt culese cu mare atenţie de Viorel chiar din propria livadă. Mai apoi, bărbatul le lasă să fermenteze. După această etapă, Viorel spune că urmează să pună fructele la fiert în cazanele speciale.
„Prin fierbere se scurge votca în cazane iar aburii ajung în răcitor. Producătorii de ţuică cunosc toate aceste etape. Votca se mai redistilează o dată la 52 de grade Celsius, iar abia apoi se toarnă în sticle şi se duce la vânzare”, explică Viorel Vicar. Fiecare regiune are propriile sale specialităţi de lichioruri, rachiuri şi pălinci. Arădeanul mărturiseşte că vinul ars, cum este denumită în zona de vest ţuica de prune, are o reţetă transmisă din generaţie în generaţie. „La ţară e o adevărată mândrie