În vechiul Egipt, ar fi rămas o menajeră toată viaţa. Odată cu evenimentele de după 25 ianuarie, i s-a oferit şansa să-şi trăiască visul: găteşte la televizor şi îi învaţă pe egipteni să-şi prepare o masă copioasă cu patru dolari.
Ghalia Alia Mahmoud (33 ani) este o femeie simplă, dintr-un cartier sărac: găteşte în vase de cositor fără mânere, la un arzător cu propan, într-o bucătărie fără vase gradate. Foloseşte ingrediente simple- legume şi paste, pe care şi le poate permite oricine, scrie publicaţia The Washington Post, în ediţia online.
În vechiul Egipt, Mahmoud era menajeră. Acum, însă, destinul ei s-a schimbat: lupta femeii pentru o viaţă mai bună l-a inspirat pe fondatorul unei noi televiziuni, Mohammed Gohar, care a scos-o din bucătăria surorii lui şi a însărcinat-o să-i înveţe pe egipteni să gătească bine, cu bani puţini.
"Acest post îi lasă pe egipteni să se vadă aşa cum sunt", spune Gohar, fondatorul Canalului 25, unde emisiunea de gătit a început să fie difuzată de la 1 august.
În show-ul ei, Mahmoud găteşte într-o bucătărie foarte asemănătoare cu cea pe care o are acasă: foloseşte iaurt făcut în casă şi îşi prepară pireul de fasole fava, numit "ful" (mâncare tradiţională egipteană). Ea reuşeşte să facă o masă pentru o familie flămândă cu numai 4 dolari.
"Toate femeile pot să gătească. Sunt inteligente şi pot face orice le trece prin cap", susţine Ghalia Mahmoud. Acasă, ea hrăneşte 15 oameni şi are un venit de 200 dolari pe lună. Găteşte carne o dată pe săptămână, pentru că atât îşi permit ea şi soţul ei, un şofer de autobuz. Şi în emisiune are aceeaşi regulă: prepară carne numai vinerea.
În faţa camerei de luat vederi, Mahmoud pare autentică, notează The Washington Post. Îşi măsoară ingredientele în căni gradate din plastic, cumpără legumele din piaţa din care se aprovizionează şi acasă, poartă blugi fucsia şi un şort c