Îl vedem aproape zilnic pe micul ecran. Este foarte exigent şi ironizează vedetele care îşi încearcă talentul culinar în faţa camerelor de filmat.
Nu s-a gândit niciodată că va deveni bucătar. În copilărie, părinţii îşi doreau pentru el o carieră de inginer constructor, dar destinul i-a fost altul. Astăzi, este unul dintre cei mai vestiţi bucătari din ţara noastră.
Prima dată a făcut mămăligă
Primele secrete ale artei culinare le-a furat de la bunica din partea mamei, o ardeleancă dintr-un sat din judeţul Alba. „Să nu credeţi c-am fost «fetiţă» când eram copil. Nu, n-am stat pe lângă fusta mamei, am fost un băiat năzdrăvan, nebun, dar mergeam în vacanţe la ţară, la bunica mea. Când erau zile ploioase, stăteam pe lângă ea şi o ajutam să gătească. Prima oară am făcut mămăligă şi apoi am învăţat să fac ouă prăjite“, povesteşte Horia Vârlan.
N-a vrut să se facă inginer
Părinţii voiau să-l facă inginer constructor, aşa că i-a ascultat şi s-a înscris la o facultate de profil. N-a terminat nici măcar primul an de facultate.
„Am lăsat-o baltă, din motive personale“, spune maestrul bucătar zâmbind. A lucrat o vreme ca tehnician în construcţii, după care s-a apucat de gătit. Imediat după Revoluţie, a plecat în străinătate. A lucrat aproape patru ani în Ungaria, doi ani şi jumătate în SUA şi alţi doi ani şi jumătate în Anglia. În 2004, s-a întors în ţară. „Puteam să rămân acolo, dar n-am făcut-o şi nu-mi pare rău.
Toată lumea mă întreabă de ce. Aşa am simţit eu. Nu ştiu, nu mi-a ars să plec de aici. Mie îmi place în România“, mărturiseşte Horia.
Nu numără caloriile din farfurie
Nu are un anumit fel de mâncare pe care preferă să-l prepare. Îi plac foarte mult sarmalele şi brânza cu mămăligă, dar să le mănânce. Nu numără niciodată caloriile din farfurie, dar se străduieşte să ţină post. Acasă, el este cel care s