În timp ce o bucăţică de ciocolată ţi se topeşte pe limbă, poţi, pur şi simplu, să simţi cum scapi de stres şi cum te învăluie un sentiment binefăcător. Oare este doar un truc? Oare şi alte alimente îţi pot da senzaţia de bine?
Anumite alimente pot stimula părţile care „produc“ fericire din creierul tău. Dar nu te bucura prea repede: există alte alimente care au efectul opus. Aşa că ai grijă ce mănânci, ne avertizează CNN.
Ce să mănânci ca să te binedispui
Ciocolata este un stimulant foarte bine cunoscut. Conform unui studiu, cei care beau o ciocolată caldă pe zi bogată în polifenol (echivalentul a 43 de grame de ciocolată neagră) se simt mai relaxaţi şi mai mulţumiţi decât cei care nu au acest aport. „Cacaua impulsionează producţia de serotonină din creier. Aproape fiecare antidepresiv are ca scop fie creşterea nivelului de serotonină, fie menţinerea aceluiaşi nivel de serotonină cât mai mult timp. Ciocolata reuşeşte acest lucru foarte bine“, spune Chris Kilham, etnobotanist, care călătoreşte peste tot în lume în căutarea leacurilor naturale.
Aşa că, dacă ţi-e poftă de ciocolată, de fapt, ţi-e poftă de ceva care să te facă să zâmbeşti. „Mulţi oameni se alină cu ciocolată. Femeile fac asta înainte şi după menstruaţie, atunci când nivelul serotoninei scade. Ciocolata te ajută să-l creşti. Plus că mulţi oameni apreciază, pur şi simplu, dispoziţia bună în care sunt după consumul de ciocolată“, adaugă Kilham.
Ciocolata nu este singurul aliment care te face să te simţi bine. Atunci când ţi se face foame la trei dimineaţa, ultimul lucru pe care trebuie să-l mănânci sunt dulciuri sau un suc acidulat. „Ai nevoie de proteine, de o jumătate de măr, de puţină brânză, să ronţăi nişte morcovi sau chiar puţin humus. Proteinele menţin stabil nivelul zahărului din sânge, dar îţi conferă şi energie. Cu cât ai mai multă energie