ÎN TOP ● Fructele, legumele, germenii şi seminţele previn arsurile şi crampele abdominale
Fructele, legumele, germenii – aşa-numitele alimente vii – conţin enzime care ajută digestia, detoxificarea şi stimulează imunitatea. Enzimele sînt eliberate pe măsură ce mestecăm alimentul.
ÎN TOP ● Fructele, legumele, germenii şi seminţele previn arsurile şi crampele abdominale
Fructele, legumele, germenii – aşa-numitele alimente vii – conţin enzime care ajută digestia, detoxificarea şi stimulează imunitatea. Enzimele sînt eliberate pe măsură ce mestecăm alimentul.
Enzimele sînt molecule care digeră hrana, descompunînd-o în fragmente suficient de mici, încît să treacă în sînge prin porii minusculi ai intestinelor. Aceasta este definiţia pe care dr Gillian McKeith o dă enzimelor din alimentele crude: fructe, legume, seminţe, nuci, germeni. Enzime conţin inclusiv carnea şi peştele. Însă nutriţioniştii interzic consumul de carne sau peşte crud, deoarece pot provoca toxiinfecţii alimentare.
"Pe lîngă acţiunea de digerare a hranei, enzimele distrug toxinele, descompun grăsimile şi celuloza şi metabolizează amidonul şi proteinele. Enzimele refac organismul, îl apără şi îl susţin", arată dr Gillian McKeith în volumul "Hrană vie pentru sănătate". Includerea în dietă a alimentelor bogate în enzime favorizează extragerea substanţelor nutritive, a vitaminelor şi mineralelor din alimente şi arderea grăsimilor. Enzimele ne protejează de radicalii liberi, deşeurile celulare care provoacă bolile cardiovasculare, neurodegenerative şi cancerul.
SURSE. Printre cele mai bune surse de enzime se numără cele 12 superalimente descrise de dr Gillian McKeith: germenii, seminţele de in, meiul, lucerna, aloe vera, orzul verde, pătrunjelul, quinoa, algele marine, ştevia, floarea-soarelui, algele sălbatice verzi-albastre. Dintre acest