Este şefă de laborator la una dintre cele mai cunoscute cofetării din Slatina. Practică de 37 de ani meseria de cofetar, perioadă în care a copt mii de prăjituri.
Atunci când vorbeşte despre meseria ei, Tatiana spune numai cuvinte frumoase. A început să facă prăjituri atunci când abia ajungea la cuptor, iar imediat după terminarea şcolii s-a angajat la o cofetărie din Slatina, la care lucrează şi astăzi. „De mic copil mi-a plăcut să fac prăjituri, atunci nici nu ştiam că există meseria de cofetar. După ce am terminat şcoala, la numai 16 ani m-am angajat la cofetăria unde sunt şi astăzi. La început a fost greu. Nu ştiam foarte multe despre această meserie, deşi îmi plăcea foarte mult să fac dulciuri, şi cu timpul m-am obişnuit şi am făcut cu drag totul“, povesteşte Tatiana Lungu.
Colegele i-au furat meseria
Dacă la început greşea destul de des prăjiturile, acum experienţa îşi spune cuvântul. „Tot timpul se întâmplă să mai greşeşti, şi la bucătărie lucrurile stau la fel. Evident că acum sunt mai rare greşelile, dar depinde foarte mult dacă respecţi cantităţile, dacă foloseşti produse de calitate. Totul influenţează prăjitura. Un blat poate să nu crească dacă făina sau ouăle nu sunt bune“, explică cofetăreasa. Toate cofetăresele care au lucrat împreună cu Tatiana au furat din secretele acestei meserii de la ea.
De la checuri, cozonaci, amandine şi până la torturi de marţipan sau diplomat, toate au fost făcute de Tatiana. „În general îmi place să fac toate prăjiturile, nu am una preferată. Fie că fac simple checuri sau torturi pentru nunţi, le pregătesc cu aceeaşi dragoste pe toate“, spune Tatiana.
Torturi diplomat şi de marţipan, vara
În 37 de ani de muncă a pregătit prăjituri pentru sute de slătineni, dar mai rar pentru familia ei. „Dacă la serviciu fac numai dulciuri, nu mai am dispoziţia necesară să fac şi acasă. Eu şi