dr Diana Cimpoesu • Cei care nu vor sa ajunga la spital dupa ce s-au infruptat cu pofta din produsele de pe bogata masa de Craciun trebuie sa manance moderat • Medicii recomanda cumpatare si mese mici si dese, consumate la un interval de cel putin patru-cinci ore • Sarmalutele, carnaciorii nu sunt recomandate persoanelor care au afectiuni gastro-intestinale, iar cardiacii trebuie sa fie foarte atenti la preparatele care au un continut ridicat de sare • Dupa o masa copioasa este recomandata hidratarea cu supe si sucuri naturale sau ceaiuri • Avand in vedere ca a trecut perioada de post, trecerea la consumul de alimente ce contin multe proteine, lipide si glucide trebuie sa se faca intr-un mod progresiv
Ca in fiecare an, iesenii obisnuiesc de sarbatori sa manance din toate bucatele intinse pe masa, numai ca fac acest lucru intr-un mod exagerat. Acest aspect nu duce decat la numeroase tulburari, in special gastro-intestinale. Cum alimentele si preparatele alimentare nu se sfarsesc odata cu terminarea Sarbatorilor de Iarna, medicii recomanda iesenilor cumpatare.
Sunt recomandate mesele mici si dese, consumate la un interval de cel putin patru-cinci ore. Este recomandat ca una dintre mese sa fie inlocuita cu dulciuri sau fructe si produse de patiserie, dar de asemenea, trebuie respectat intervalul dintre mese. Foarte prezente pe masa de Craciun sau Revelion, mezelurile de porc si fripturile trebuie consumate rar si in cantitate mica, acest lucru fiind valabil si pentru prajituri, tort, cozonac si alte dulciuri. Avand in vedere ca a trecut perioada de post, trecerea la consumul de alimente ce contin multe proteine, lipide si glucide trebuie sa se faca intr-un mod progresiv. "Recomandam in primul rand cumpatare, sa nu manance pana simt senzatia de saturatie. Mesele trebuie sa fie cat mai mici si dese, trebuie sa se evite alimentele gra