Prof dr Eugen Tarcoveanu Ca in fiecare an, apropierea Pastelui i-a pus in garda pe medicii chirurgi de laSpitalul Sf. Spiridon Iasi, care se asteapta la un numar extrem de mare de pacienti cu probleme cauzate de excesul de carne, grasimi si alcool. Dupa o perioada mai lunga de post, masa bogata in carne de miel, greu digerabila, oua, grasimi, in combinatie cu alcoolul, poate provoca afectiuni grave, cum ar fi colecistitele sau pancreatitele. Cei mai expusi sunt bolnavii cu litiaza biliara. "In fiecare an, dupa perioada de post ne confruntam cu multe cazuri de colecistite acute sau pancreatite acute. Practic, doua - trei luni dupa Paste operam multe cazuri declansate de sarbatori", a declarat prof. dr. Eugen Tarcoveanu, seful Clinicii I Chirurgie de la Spitalul Sf. Spiridon.
Primele semne ale colecistitei acute sunt durerile sub umarul drept, in spate, greata, varsaturile, starea subfebrila, iar bolnavii de pancreatita resimt dureri in jurul ombilicului si au o stare generala proasta. Pancreatita acuta este o inflamatie severa a pancreasului, determinata de eliberarea enzimelor pancreatice activate din celulele acinare în tesuturile înconjuratoare. Rezultatul este o autodigestie a glandei, care se poate extinde si la organele din jur. Cea mai frecventa cauza o constituie consumul de alcool, mai ales în combinatie cu alimente ce contin multe grasimi.
Medicii avertizeaza populatia sa manance cumpatat in perioada sarbatorilor. "Cei care se stiu cu probleme medicale la ficat sau la bila trebuie sa aiba mare grija la ce si cum mananca. In cazul aparitiei primelor simptome, pacientii trebuie sa se prezinte la medic, altfel pot aparea complicatii dintre cele mai grave. Una dintre acestea este pancreatita acuta, o complicatie cu risc vital", a adaugat chirurgul Eugen Tarcoveanu.
Prof dr Eugen Tarcoveanu Ca in fiecare an, apropierea Pastelui i-a