Legumele au numeroase efecte terapeutice. Consumate în primul rând pentru gustul bun, legumele fac ordine în organism: detoxifiază, păstrează colesterolul în limite normale, întăresc sistemul imunitar, previn bolile cardiovasculare etc.
Şi tocmai pentru că legumele sunt un izvor de vitamine şi minerale, implicit de sănătate, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, militează pentru un regim alimentar în care să includem varza, conopida, sfecla, ţelina şi ardeii graşi. Iată şi motivele!
Varza
Conţine substanţe foarte importante în prevenirea cancerului şi în eliminarea toxinelor. Totodată, varza albă este o sursă bogată de potasiu, calciu şi zinc, contribuind la protejarea sănătăţii prostatei, a sistemului reproducător, dar şi a sistemului antioxidant, care luptă împotriva radicalilor liberi din organism.
Foto: Baloncici
Conopida
Această legumă este recomandată cu precădere persoanelor care suferă de ateroscleroză, hipertensiune. Ea este ideală şi în curele de slăbire, pentru că are doar 24 calorii/100g. Este foarte eficientă în detoxifierea organismului şi ne ajută să facem faţă mai uşor stresului, datorită vitaminelor din grupul B (B1, B2, B3, B6).
Sfecla
Consumul de sfeclă roşie vă ajută să preveniţi bolile cardiovasculare. În acest scop, puteţi bea zilnic un pahar de suc din această rădăcinoasă. Sfecla este recunoscută şi pentru capacitatea ei de a scădea valorile colesterolului. De asemenea, aceasta participă la formarea substanţelor care îmbunătăţesc activitatea celulelor hepatice. Specialistul nostru recomandă sfecla şi persoanelor interesate să-şi menţină greutatea corpului.
Ţelina
Cunoscută mai degrabă ca un afrodiziac natural, ţelina are numeroase alte proprietăţi terapeutice. Astfel, aceast