În cel mult o lună, producătorii şi importatorii de spirtoase vor majora preţurile cu 10-16% pentru licorile fine şi cu 20-28% pentru băuturile destinate consumului de masă.
Efectele majorării accizelor la alcool se va vedea peste mai puţin de o lună, respectiv după ce producătorii locali şi importatorii îşi vor fi epuizat stocurile de băuturi produse sau achiziţionate pe când acciza avea nivelul dinaintea termenului fiscal 1 septembrie.
Pe baza datelor comunicate pentru „Adevărul“ de către Asociaţia Patronală a Producătorilor şi Importatorilor de Băuturi Spirtoase – Spirits Romania –, suntem în măsură să vă prezentăm anticipaţiile privind evoluţia preţurilor la aceste băuturi.
În principiu, retailerii preferă să transfere la consumatori, în preţurile finale de pe rafturi, cât mai puţin din efortul de cost generat de majorarea accizelor, dar scumpirile vor fi inevitabile.
Restaurantele vor da tonul scumpirilor
Potrivit Spirits Romania, cele mai mari creşteri de preţuri (20-28% faţă de cotaţiile de acum) vor fi aplicate în cazul băuturilor de masă ca rachiul, pălinca, bitterul sau brandy-ul. Iar cele mai temperate scumpiri, de până la 16%, vor interveni în cazul băuturilor fine, din categoria premium, cum ar fi ginurile, lichiorurile sau diversele mărci de whisky.
„Creşterea accizei în preţul final, la băuturile autohtone, va începe să se resimtă odată cu luna octombrie, urmând un proces lent şi variat în funcţie de stocurile din piaţă. În cazul produselor de import, la care creşterea de preţ este oricum mult mai mică, aceasta se va resimţi probabil odată cu lunile noiembrie şi decembrie. Va fi o perioadă de început destul de confuză în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor în piaţă. În comerţul modern (n.n. – marii retaileri), creşterea de preţ estimăm că se va face cât mai târziu posibil şi probabil că într-un ritm fo