Reputatia de tara a vinurilor rafinate a Frantei a avut de suferit, in ultimul timp, cel putin pe plan intern, consumul scazand cu peste 50 la suta fata de acum 30 de ani. Insa un nou raport platit de Ministerul Educatiei a gasit solutia: educarea tinerilor cu privire la dieta si obiceiuri de consum prin introducerea unor lectii de degustare de vin in scoli.
In ultimele decenii, popularitatea vinului s-a diminuat, in schimb tinerii - si nu numai - sunt din ce in ce mai atrasi de bere si tarie, considerate mai putin sanatoase.
Autorii studiului, fostul director al Universitatii Sorbona, gastronomul Jean-Robert Pitte si prezentatorul TV Jean-Pierre Coffe, au inclus o serie de propuneri pentru imbunatatirea dietei tinerilor. Astfel, cei trei cred ca educatia nu ar trebui sa se opreasca doar in clase, ci ar trebui continuata in cantinele universitatilor, sub forma unor degustari de vin.
"Credem ca este bine sa trezim simtul responsabilitatii in studenti si sa-i invatam cum sa aprecieze un vin bun cu moderatie. Si sa le aratam ca este placut, sanatos si parte a mostenirii nationale", a spus Pitte, citat de Time.
Totusi, recomandarea nu si-a castigat adepti la Ministerul Educatiei, in ciuda faptul ca acesta a platit pentru studiu. Ministrul Educatiei, Valerie Pecresse, a declarat ca Guvernul nu are nicio intentie sa introduca degustari de alcool in cantinele universitatilor.
Cu toate acestea, Coffe a insistat asupra subiectului, precizand ca nu se refera la instalarea unor fantani cu vin pe mesele studentilor, ci la deprinderea de a consuma alcool cu moderatie. "Daca avem educatie sexuala, de ce sa nu avem si educatie in domeniul culturii vinului?" a intrebat acesta.
Potrivit unui raport, intre 2004 si 2007, a existat o crestere de 50 la suta in numarul francezilor cu varste intre 15 si 24 de ani care