80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic a plecat către export în vrac, în special în Germania şi ţările nordice
Judeţul Braşov este al doilea centru al apiculturii ecologice din România. Apicultorii din Braşov care produc miere în sistem ecologic deţin 11.500 de familii de albine, după cei din judeţul Mureş, care au 14.000 de familii de albine. „Numărul apicultorilor români aflaţi în conversie sau certificaţi ecologic a înregistrat o creştere de la 867 în 2010 la 927 anul trecut, în timp ce numărul familiilor de albine a ajuns anul trecut la 106.525 faţă de 98.100 de familii de albine în 2010”, a declarat consilierul Ministerului Agriculturii, Daniela Rebega.
„Din păcate 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic, circa 3.650 de tone în 2010, a plecat către export în vrac, în special în Germania şi ţările nordice, pieţe unde se înregistrează cel mai mare consum de miere”, a mai spus sursa citată.
Intrarea în sistem ecologic presupune respectare unor reguli stricte şi certificarea ulterioară a stupilor, familiilor de albine şi a producţiei de către un organism de certificare acreditat de MADR. „Apicultorii care vor să intre în sistem ecologic trebuie să folosească doar tratamente cu substanţe naturale în combaterea unor boli ale albinelor, iar albinele trebuie duse în pastoral numai pe culturi certificate sau în floră spontană certificată. De asemenea, o condiţie esenţială este ca fagurile să fie din ceară, iar perioada de conversie să fie de minimum un an”, a spus Daniela Rebega.
Calitatea mierii şi a produselor apicole certificate în agricultura ecologică este strâns legată de tratamentele aplicate stupilor, de calitatea mediului, dar în egală măsură de condiţiile de extracţie, de prelucrare şi de depozitare a produselor apicole.
Etichetă impusă
Apicultorii pot primi un spriji