Parlamentul European (PE) a adoptat, joi, o rezoluţie pentru luarea de măsuri pentru înjumătăţirea risipei de alimente până în 2025, având în vedere că anual, în gospodării, supermarketuri, restaurante şi de-a lungul reţelelor de la producător la consumator în UE sunt irosite până la 50 % din alimentele sănătoase, relatează Mediafax.
Parlamentul a cerut, într-o rezoluţie adoptată joi, luarea unor măsuri urgente pentru a înjumătăţi, până în 2025, risipa de alimente şi a permite accesul la hrană pentru cetăţenii europeni cu mijloace modeste.
"Anual, în gospodăriile, supermarketurile, restaurantele şi de-a lungul reţelelor alimentare de la producător la consumator în UE sunt irosite până la 50% din alimentele consumabile şi sănătoase, în vreme ce 79 de milioane de cetăţeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane îşi primesc mâncarea de la asociaţii caritabile", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Deoarece alimentele sunt irosite în toate stadiile - de către producători, procesatori, distribuitori şi consumatori, deputaţii europeni cer o strategie coordonată, care să combine măsuri la nivel european şi naţional, pentru a îmbunătăţi eficienţa lanţurilor de furnizare şi consum a alimentelor, pentru fiecare sector şi a aborda de urgenţă problema risipei de alimente.
Un studiu al CE avertizează că dacă nu se acţionează acum, risipa de alimente va creşte cu 40 la sută până în 2020.
Risipa de alimente în UE în momentul de faţă este de 89 de milioane de kilograme pe an, adică 179 de kilograme pe cap de locuitor, iar previziunile pentru 2020, dacă nu se vor lua măsuri imediate, arată risipa va ajunge la 128 milioane de tone anual.
Responsabilitate pentru risipa de alimente aparţine în primul rând gospodăriilor (42 la sută) şi producătorilor (39 la sută).
"Risipa de alimente a devenit un fenomen foarte răspândit î