La 77 de ani, profesoara Aurelia Marinescu, autoarea bestsellerului \"Codul bunelor maniere astăzi\", e supărată pentru că românilor le plac cârnaţii de Pleşcoi, dar nu şi regulile de bună creştere.
Pe Aurelia Marinescu am întâlnit-o într-un moment în care nu era tocmai mulţumită de societatea în care trăieşte. Regretând încă spaţioasa locuinţă pe care a fost nevoită să o părăsească în urmă cu 10 ani - mai ales că a pierdut, odată cu ea, şi cele 2.000 de cărţi din bibliotecă ("unde veneam într-un apartament de bloc cu atâtea cărţi?"), autoarea volumului "Codul bunelor maniere astăzi", rămas, şi după 16 ani de când a fost lansat, un bestseller al Editurii Humanitas, spune că prin lipsa de maniere ne pierdem verticalitatea.
"Sunt supărată pentru că, în 20 de ani, românii au învăţat să mănânce cârnaţi de Pleşcoi, să cumpere păstrăv eviscerat, să mănânce chiar sparanghel preparat după patru reţete, dar nu au învăţat lucruri elementare. Nu ştiu să vină la timp când îşi fixează o întâlnire, să nu arunce hârtii pe jos... Deci nu este vorba despre maniere de la A la Z, ci de la A la B. Până să foloseşti tacâmurile de peşte sau să înveţi să mănânci supa de broască ţestoasă, trebuie să înveţi să baţi la uşă şi să aştepţi să ţi se răspundă şi aşa mai departe. Deci, ăsta este marele necaz al nostru - suntem necivilizaţi", a început fosta profesoară de limba română interviul acordat "Evenimentului zilei".
Educaţie cu vorba bună
EVZ: Cum a apărut "Codul bunelor maniere astăzi"?
Aurelia Marinescu: Când am spus la lansare, în 1995, că drumul libertăţii trece prin cultură - însemnând nu neapărat limbi străine sau cărţi esoterice, ci înţelegerea necesităţii de a nu-l deranja pe celălalt, adică empatia, de a nu te face de râs şi a nu strica armonia socială - atunci mi-a sunat frumos, dar ulterior m-am izbit de această frază. De aceea a