Avem lege, dar nimeni nu o cunoaşte şi, prin urmare, nu o aplică. Reprezentanţii firmelor de mediu au dat din colţ în colţ când au fost întrebaţi de reciclarea uleiului alimentar uzat. Sursa: EVZ
O gălăţeancă prietenoasă cu mediul a avut bătăi de cap când a încercat să recicleze, conform legii privind regimul deşeurilor, uleiul alimentar uzat, strâns într-un an şi jumătate. "Viaţa liberă" scrie că Ana Elisabeta a dat cu greu de singura firmă din oraş care se ocupă de aşa ceva.
„Singurul site de profil din toată ţara nu a binevoit să răspundă la e-mailuri şi telefoane. La Ecosal, m-au plasat de la un departament la altul, până când mi s-a răspuns că nu se ocupă cu aşa ceva. La Mediu, persoana din telefon a conversat câteva momente cu cei din birou, toţi contrariaţi de cererea mea bizară, după care mi-a înşirat nume de firme, dar fără date de contact”, ne-a povestit Ana Elisabeta.
Cu greu, a aflat, tot singură, dintr-o revistă, numărul de telefon de la singura societate din oraş avizată să vă ridice de acasă uleiul uzat. În schimbul celor cinci litri de ulei predaţi, gălăţeanca a primit un produs de curăţenie. De la Agenţia de Protecţia Mediului Galaţi am aflat că, în judeţ, mai sunt patru societăţi similare la Vânători, Iveşti şi două la Tecuci. Spre deosebire de alte oraşe, unde un concern de benzinării a deschis puncte de colectare a acestui tip de deşeu, la Galaţi nu a fost implementat, deocamdată, acest program.
De ce e bine să recliclăm uleiul alimentar uzat
Deşeurile de grasimi si ulei alimentar nu numai ca dăunează mediului inconjurator si omului, dar si depunerea acestora pe peretii sistemului de canalizare provoaca obturari regulate, efecte urat mirositoare, coroziune mai rapida, au influenta negativa asupra functionarii statiilor de epurare si duce pina la blocarea si distrugerea acestora.