De 1 decembrie, unii români au preferat "tocana naţională", un preparat pentru care reţeta tradiţională a fost îmbogăţită cu puţin… suflet de român.
Meniu românesc. Tocana este, după cum ştiţi, un amestec de carne cu legume, bine fierte şi potrivit condimentate. Multe ţări au un meniu special pentru ziua naţională. Unele pun pe masă un curcan, altele – o simplă tartă cu prune. De 1 decembrie, unii români au preferat "tocanei politice" un alt fel de tocană. Mai uşor de făcut şi mai uşor de digerat. Vorbim despre "tocana naţională", propusă de ANTREC România şi de Consiliul Judeţean Buzău: "Căsuţa cu pridvor", Sărbătoarea Pensiunilor Buzoiene, desfăşurată la Sărata-Monteoru. Reţeta, aşa cum au prezentat-o gazdele, are următoarele ingrediente: carne de porc "naţional", ceapă de Buzău, ardei, morcovi, cartofi, roşii (i-au pus alături ţuică "mortală" de Chiojdu). Recomandare: "se găteşte cu suflet de român". Foarte simplă şi suficient de multă cât să ajungă pentru toţi invitaţii la Pensiunea "Casa cu Tei", locul de desfăşurare a evenimentului.
"Casa cu Tei" a făcut, pentru al treilea an, oficiile de gazdă şi a propus invitaţilor mai multe meniuri zonale, dintre care n-au lipsit platoul "ca pe Valea Buzăului", (cu babic bine condimentat, cârnaţi de Pleşcoi, telemea de oi păscute pe pajişti cu sărături, slăninuţă, ceapă roşie şi dulce, de apă, zisă şi "de Buzău", zacuscă de casă cu legume din grădină), tigaia picantă buzoiană (porc, pui, cârnăciori, ciu-perci, usturoi, boia de ardei, mămăligă), puriceii boiereşti (brânză, untură, jumări, cârnaţi, mămăligă), papanaşii de casă.
REUŞITĂ GASTRONOMICĂ
"Tocana naţională" de la Sărata-Monteoru (localitate aflată la doar câteva zeci de km depărtare de Vulcanii Noroioşi, Mănăstirea Ciolanu şi Tabăra de Sculptură de la Măgura Buzăului) a strâns în jurul mesei cam toţi managerii pensi