Maghiarii din Ardeal, dar şi românii din alte regiuni ale ţării au adoptat tradiţia din Ungaria şi au mâncat, ieri, cât au putut. Mii de români pofticioşi au profitat de meniurile la jumătate de preţ şi de tarifele mici pentru specialităţile bucătarilor, la o sărbătoare împrumutată de ardeleni de la unguri.
În prima joi din postul Paştelui, ardelenii au sărbătorit Joia Gurmanzilor. Tradiţia a fost împrumutată anul trecut de la unguri, care în această zi sărbătoresc „Torkos Csutortok". Anul acesta, 31 de restaurante din Transilvania au oferit mâncare pe săturate, la jumătate de preţ sau un bufet suedez, în schimbul a 25 de lei.
Vezi aici FOTOGALERIE
La un restaurant din Cluj-Napoca, desfătarea culinară a fost „orchestrată" de bucătar, care este şi proprietar, Kiss Budai Tibor (55 de ani). Ciolanul afumat cu muştar, hrean, ouă şi ceapă, gulaşul cu varză murată şi varza à la Cluj au fost specialităţile casei. Dacă în mod normal o ciorbă şi o porţie de varză à la Cluj costau 20 de lei, ieri gurmanzii au plătit numai 10 lei.
„Am degustat în multe locuri de «Joia Gurmanzilor», în Ungaria, în special, dar şi în Ardeal. Tradiţia nu este foarte cunoscută printre români, dar maghiarii o păstrează", a spus Matis Jeno, unul dintre clienţi.
Mâncare românească în secuime
În Sfântu Gheorghe, Joia Gurmanzilor a atras numeroşi pofticioşi dornici să savureze meniurile. În acţiune s-au implicat cinci restaurante din municipiu, care au oferit meniul fix la jumătate de preţ, respectiv la 5,5 sau la 6 lei.
Scopul organizatorilor a fost să promoveze gastronomia românească. „Noi ne-am gândit că şi acei oameni care nu au posibilităţi financiare trebuie încurajaţi să intre în restaurante. În plus, este mai sănătos să guste o ciorbă fierbinte decât un hamburger sau o pizza, adică să fie acele meniuri clasice româneşti, care