Dacă socotiţi că vinul nu e decât o formă oarecare de alcool, n-o să înţelegeţi mai nimic din ce presupune someleria. Ignorată prea mult timp, această profesie se impune şi în restaurantele autohtone. Mihaela Drancă are 25 de ani, este absolventă de Litere şi fostă profesoară. Fostă, pentru că între timp s-a angajat ca ajutor de ospătar, şi, în câţiva ani, a ajuns manager de restaurant în cadrul hotelului Continental din Suceava. Iar acum, după absolvirea unor cursur
Dacă socotiţi că vinul nu e decât o formă oarecare de alcool, n-o să înţelegeţi mai nimic din ce presupune someleria. Ignorată prea mult timp, această profesie se impune şi în restaurantele autohtone.
Mihaela Drancă are 25 de ani, este absolventă de Litere şi fostă profesoară. Fostă, pentru că între timp s-a angajat ca ajutor de ospătar, şi, în câţiva ani, a ajuns manager de restaurant în cadrul hotelului Continental din Suceava. Iar acum, după absolvirea unor cursuri de profil (organizate la Bucureşti de compania de training în servicii hoteliere şi turistice THR) şi-a adjudecat şi titlul de cel mai bun somelier din România.
„Este probabil vorba şi de un talent înnăscut, şi de ceva muncă“, spune Mihaela, la o săptămână de când a primit laurii Trofeului Someleriei, organizat de Cramele Halewood, unde a fost evaluată de cei mai apreciaţi reprezentanţi ai acestei profesii în România, dar şi de deţinătorul titlului la nivel mondial, italianul Giuseppe Vaccarini. Se declară „pe deplin mulţumită” de locul unde se află acum şi, spre deosebire de majoritatea somelierilor buni din România, nu are de gând să ia calea străinătăţii, „cel puţin nu în viitorul apropiat, pentru că simte că mai are multe de învăţat aici, locul unde a evoluat în ultimii ani.
În România, profesează în momentul de faţă circa 250 de somelieri. „Dacă până acum ceva timp interesul era doar din partea Bucureştiului,