Un român mănâncă, în medie, 3.147 de kilocalorii pe zi, o cantitate mult mai mare decât susţin nutriţioniştii că are nevoie corpul uman.
Zilnic, românul consumă peste 546 de grame de cereale – aici intrând produsele de patiserie şi panificaţie, 269 de grame de cartofi, 477 de grame de legume, 173 de grame de fructe, 22 de grame de zahăr, aproape 50 de grame de grăsimi - dintre care 40 de grăsimi vegetale şi 9 de grăsimi animale, 613 grame de lapte, o jumătate de ou, 12 grame de peşte şi 164 de grame de carne – dintre care 20 de grame de carne de vită, 52 de pasăre şi 92 de grame de carne de porc, potrivit calculelor gândul obţinute în urma datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Un calcul simplu arată că, practic, într-un an, un român mănâncă singur 200 de kilograme de pâine, 98 de kilograme de cartofi, 74 de kilograme de legume, 63 de fructe, 8 kilograme de zahăr şi 18 de grăsimi. Peştele nu ne prea place, dovadă fiind cantitatea relativ mică pe care o consumăm într-un an - 4 kilograme. Carne mâncăm mai multă, aproape 60 de kilograme, în special de porc - peste 33 de kilograme într-un an.
Cu toate că, în 2010, consumul alimentar mediu zilnic pe persoană a scăzut la 3.147 de kilocalorii, faţă de 3.455 kilocalorii în 2006, specialiştii spun că tot e prea mult.
„O femeie are nevoie de 2.000 de kilocalorii, în timp ce un bărbat trebuie să consume 2.500 de kilocalorii. Mâncăm prea multe produsele de patiserie şi panificaţie. 500 de grame de astfel de alimente asigură organismului 2.000 de kilocalorii, indiferent dacă alegem pâine albă, de secară sau din cereale integrale. Practic o femeie şi-a asigura resursele zilnic numai din acest tip de produse”, a declarat pentru gândul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Ce mănâncă zilnic un european
Un european