„Bălă de Bistriţa“, o subrasă a oii ţurcane albe, a fost creată de comunişti, însă va fi recunoscută oficial abia la sfârşitul acestui an. Oaia, albă complet, dă lapte mai mult şi mai gras, lână mai multă şi creşte mai repede.
Aventura mioarei „Bălă de Bistriţa“ a început acum aproximativ 30 de ani, în Bistriţa-Năsăud, însă, după încercări repetate, abia la sfârşitul acestui an ar urma să fie recunoscută oficial. Omologarea de către Ministerul Agriculturii ar veni în sprijinul oierilor care vor putea accesa fonduri europene mai uşor.
„Am dorit ca această oaie să fie mândria ţării. În scurt timp, vom avea datele de control oficial şi o vom înscrie cu identitatea ei, cartea ei de rasă care să o reprezinte“, a declarat directorul de cabinet din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Gheorghe Neaţă.
Potrivit lui Ioan Câmpean, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine, omologarea ca rasă oficială ar veni în sprijinul oierilor care s-ar bucura de mai multă încredere pe piaţă şi ar reuşi să vândă mioare din subrasa Bălă de Bistriţa mult mai uşor. De asemenea, ar fi avantajaţi şi cei care se gândesc să acceseze fonduri europene sau să ceară subvenţii de la stat.
„Bălă de Bistriţa“ s-a născut din dorinţa de a crea o rasă cu lâna albă complet. Astfel, în perioada comunistă, oierii bistriţeni, sprijiniţi de Centrul Judeţean de Selecţie, au încercat să realizeze o subvarietate a ţurcanei albe, care să aibă însă blana albă. De la culoare i se trage şi numele mioarei, „Bălă“ venind de la „bălan“ care înseamnă alb.
„Era important ca lâna să nu aibă niciun fir negru, să fie curată, asta pentru a fi introdusă în categoria «calitate superioar㻓, explică Ioan Câmpean, unul dintre primii crescători ai mioarei.
Deşi după Revoluţie Centrul Judeţean de Selecţie nu a mai susţinut această iniţia