Business Insider a realizat un top 12 al celor mai scumpe alimente din lume.
O jumătate de kilogram de boabe de cafea Kopi Luwak, colectate din excremente de zibetă (mamifer carnivor asemănător pisicii, care trăieşte în Africa şi în Asia), poate costa până la 230 de dolari.
O jumătate de kilogram de brânză obţinută din lapte de femelă de elan, care se găseşte doar în fermele particulare din Suedia, costă chiar şi 500 de dolari.
O jumătate de kilogram de carne de vită din Kobe, Japonia, poate costa până la 500 de dolari.
O jumătate de kilogram de cartofi La Bonnotte poate ajunge la 1 543 de dolari. Cartofii sunt cultivaţi doar în Noirmoutier, o insulă pe coasta de vest a Franţei.
Tonul roşu poate fi vândut cu 1 365 de dolari pe jumătatea de kilogram. Un exemplar de 268 de kilograme a fost vândut în urma unei licitaţii organizate în Tokio, Japonia, la preţul de 736.000 de dolari.
Ciupercile japoneze Matsutake pot fi vândute cu 2.000 de dolari pe jumătatea de kilogram. Copacii sub care răsar Matsutake au fost decimaţi de insecte, ciupercile devenind extrem de rare.
O jumătate de kilogram de şofran, cel mai scump condiment din lume, poate costa până la 2.700 de dolari. Planta trebuie culeasă cu mâna şi sunt necesare peste 75.000 de fire pentru a strânge o jumătate de kilogram.
Trufele albe europene pot fi vândute chiar şi cu 3.600 de dolari pe jumătatea de kilogram. Trufele cresc sub pământ, de obicei lângă rădăcinile stejarilor, iar fermierii folosesc câini special dresaţi pentru a le găsi.
Un pepene negru Densuke de 8 kilograme a fost vândut în 2009 în Japonia cu 6.100 de dolari. Densuke este cultivat doar pe insula Hokkaido din Japonia, iar producţia anuală este de aproximativ 10.000 de pepeni.
O jumătate de kilogram de ceai tradiţional chinezesc Tieguanyin, ca