Pe măsură ce populaţia globului creşte, iar preţul alimentelor urmează aceeaşi tendinţă, mulţi oameni de ştiinţă caută alternative la mâncărurile tradiţionale. Una dintre opţiuni, fără să fie nouă, ne oferă o sursă mai bună de hrănire decât carnea roşie sau peştele: insectele.
Insectele, viitorul în proteine
Două miliarde de oameni, în special cei din sud-estul Asiei şi din Africa, mănâncă insecte mai mereu, cum ar fi lăcuste, greieri, păianjeni, viespi şi furnici. În zilele noastre, cu ameninţarea lipsei alimentelor, se depun eforturi uriaşe în normalizarea conceptului de entomofagie (consumarea insectelor) şi pentru convingerea celorlalte cinci miliarde de oameni care nu au aderat încă la această sursă nutriţională, notează „The Guardian“.
Anul trecut, Organizaţia Alimentelor şi Agriculturii a Naţiunilor Unite a publicat o listă cu peste 1.900 de specii de insecte comestibile. Uniunea Europeană a oferit membrilor săi peste două milioane de euro pentru cercetări privind utilizarea insectelor în alimentaţie.
Insectele, comparativ cu carnea şi peştele, au o valoare nutritivă mult mai bună. Sunt din abundenţă: pentru fiecare om de pe Pământ există 40 de tone de insecte. Au o rată de creştere mult mai rapidă şi mai ieftină (adică insectele consumă mai puţine resurse decât animalele şi cresc mult mai repede) şi emit mult mai puţine gaze de seră.
Şi aşa ajungem la chestiunea gustului. Insectele sunt privite, în general, cu dezgust de către occidentali. Însă atitudinea începe să se schimbe. Graţie unor restaurante cu imaginaţie (restaurantul „Noma“ din Copenhaga, Danemarca, serveşte furnici şi greieri fermentaţi) şi a organizaţiilor întreprinzătoare, cum este Ento din Londra, Marea Britanie, ajung să ne împace cu noţiunea că insectele sunt, de fapt, chiar bune la gust.
Ambalajele comestibile
@N_