Supraconsumul caloric, mai ales cel de calorii de slabă calitate, des întâlnit în preparatele de tip fast-food, creşte producţia radicalilor liberi în organism
Dintotdeauna omul a fost preocupat de problema îmbătrânirii şi longevităţii, căutând elixiruri miraculoase al tinereţii fără bătrâneţe. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare şi autorul cărţii "Şi noi ce mai mâncăm... ca să slăbim", susţine că o dietă echilibrată din punct de vedere nutriţional poate avea asupra organismului un efect antiîmbătrânire.
"Supraconsumul caloric, mai ales cel de calorii de slabă calitate, des întâlnit în preparatele de tip fast-food, creşte producţia radicalilor liberi în organism.
Aceştia sunt extrem de nocivi pentru corpul uman, deoarece distrug enzimele metabolice, hormonii, materialul genetic, omoară celulele şi grăbesc apariţia bolilor civilizaţiei moderne, precum sindromul metabolic, hipertensiunea arterială, maladii cardiovasculare, diabet de tip 2 şi cancere. Toate acestea grăbesc îmbătrânirea şi scurtarea vieţii", explică medicul nutriţionist.
Varza, cartofii dulci şi mazărea previn îmbătrânirea precoce
O alimentaţie care ajută la întârzierea procesului de îmbătrânire trebuie să fie echilibrată şi diversificată, precizează prof. dr. Mencinicopschi.
Astfel, 50-60 la sută din dietă trebuie să fie constituită zilnic din legume şi fructe proaspete, pentru ca organismul să beneficieze de antioxidanţii din aceste alimente. "Fructele şi legumele intens colorate, din flora sălbatică sau din agricultura biologică sunt de preferat, deoarece nu conţin îngrăşăminte chimice", spune specialistul.
Varza, salata, cartofii dulci, fasolea, mazărea sunt legumele care au cel mai puternic efect antiaging, datorită conţinutului lor de fibre şi substanţe biologice active.
Proteinele de origine animală treb