Dupa cele sase saptamani de post, orice exces alimentar va poate strica sarbatorile de iarna. Persoanele gurmande si sedentare sunt cele mai predispuse la pancreatita acuta. Cum poate fi evitata Dupa cele sase saptamani de post, orice exces alimentar va poate strica sarbatorile de iarna. Persoanele gurmande si sedentare sunt cele mai predispuse la pancreatita acuta. Cum poate fi evitata aceasta afectiune extrem de periculoasa, ne-a explicat conf. dr. Sorin Simion, seful Clinicii de Chirurgie Generala si directorul Spitalului Colentina din Capitala.
- Cand apare pancreatita acuta?
- Schimbarea brusca a alimentatiei, mai ales dupa o perioada in care organismul a fost ferit de mancaruri grase, poate duce la aparitia pancreatitei acute. Boala inseamna, de fapt, o autodistrugere a pancreasului, din cauza activarii in exces a fermentilor pancreatici. Acesti fermenti sunt niste enzime care ajuta la digestie. Cresterea concentratiei acestor enzime duce la distrugerea acestui organ si odata cu el sunt afectate si celelalte functii ale organismului.
- Care sunt persoanele predispuse la aceasta afectiune?
- Pancreatita acuta apare mai frecvent la persoanele gurmande, sedentare, obeze, la consumatorii de alcool si la pacientii cu afectiuni ale vezicii biliare, in special cu litiaza veziculara. Totusi, nimeni nu este ferit de aceasta afectiune. Literatura de specialitate arata ca fiecare persoana a trecut macar odata printr-un puseu de pancreatita acuta. Am avut si o pacienta in varsta de 18 ani care a tinut post si, dupa digestia unui singur carnat, a facut pancreatita acuta. Ea nu consuma alcool si nu avea pietre la fiere. Fiecare organism reactioneaza diferit dupa mesele bogate in grasimi.
- Ce tratament este recomandat in astfel de situatii?
- La primele semne, cum ar fi balonarea si durerea difuza in abdomenul superior si inferior,