Un studiu american publicat marţi în revista Nature Communications readuce în atenţie pericolul pe care îl reprezintă abuzul de zaharuri adăugate în alimentaţie. Astfel, studiul arată, în urma unui test făcut pe şoareci, că introducerea zahărului în procent de 25% în raţia energetică zilnică se dovedeşte toxică.
Cercetătorii de la Universitate din Utah (SUA) au efectuat un test pe şoareci, administrându-le un regim care a conţinut un adaos de zahăr reprezentând 25% din aportul total zilnic de calorii, cu ajutorul unei mixturi care imită siropul glucoză-fructosă (repartizate în proporţii egale), foarte răspândit în alimentaţia industrială (biscuiţi, panificaţie, mâncăruri preparate...). Acest regim, au explicat specialiştii, este echivalentul la om al unei hrane echilibrate în termeni de calorii, dar din care un sfert provine din zaharuri adăugate. Aceasta reprezintă de exemplu 354 ml pe zi, respectiv o doză de zahăr adăugat în mod curent, înghiţită de 13 până la 25% dintre americani.
Rezultatele au demonstrat dublarea mortalităţii la rozătoarele femele şi o reproducţie redusă la un sfert dintre masculi care, în plus, şi-au pierdut cu 25% capacitatea de a controla teritoriul, comparativ cu alţi şoareci care nu au fost supuşi unui regim alimentar bogat în zahăr.
"Rezultatele noastre aduc o dovadă că zaharurile adăugate în concentraţiile actuale considerate sigure au repercusiuni periculoase importante asupra sănătăţii mamiferelor", au arătat cercetătorii, care au invocat o normă a Institutului de medicină american care recomandă limitarea zaharurilor adăugate la un sfert din raţia energetică totală, în timp ce OMS recomandă o limitare la 10%.
"Chiar dacă şoarecii nu devin obezi şi nu prezintă decât puţine simptome metabolice, testul efectuat arată că ei mor cel mai adesea prematur şi tind să aibă mai puţini pui", a arătat James Ruff, co-autor a