Produsele agricole româneşti iau calea exportului în toate colţurile lumii, din China, unde vinurile au o piaţă tot mai mare, până în ţările arabe, mari consumatoare de cereale. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Ne lăudăm cu brânza noastră bună, cu vinurile alese, dar şi cu recoltele bogate de cereale, ori cu tradiţia în creşterea animalelor. Pe ce mese străine ajung însă toate aceste produse?
Cunoscută pentru brânza Feta, devenită populară printre români, Grecia este principalul partener de export când vine vorba de brânzeturile locale, potrivit datelor primite de la Ministerul Agriculturii. Explicaţia: preţurile mult mai bune pe care românii le pot obţine acolo, potrivit lui Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Lapte.
Însă şi ţările unde se află mari comunităţi de români, ca Spania sau Italia, asigură muşterii buni. "Camioane întregi cu produse tradiţionale - cârnaţi, caşcaval, telemea, brânză de burduf - pleacă din România", ne-a declarat Dorin Cojocaru. Şi Anglia e o piaţă importantă, mai ales când vorbim de vinuri, categorie unde Germania ocupă locul întâi. O piaţă în continuă creştere, pe locul trei la export, este însă China, unde consumul de vin a devenit la modă şi care preferă soiurile roşii, demiseci, spune Ovidiu Gheorghe, preşedintele Patronatului de Vinuri.
În ciuda producţiei slabe de grâu de anul trecut, exporturile s-au dublat în 2013, dacă ne referim la primul semestru. Statele arabe sunt principalii destinatari. Tot în state ca Libia şi Iordania exportăm în principal animale vii din speciile bovine şi ovine.